tm-1001 Menu Add to Homescreen location arrow search favourite cross home whatsapp
Meestgestelde vragen
Veelgestelde vragen over blokarten

Alles wat je wilt weten over Blokarten

Ben je klaar voor een suizende, actieve, snelle activiteit op het Noordzeestrand? Stap dan in een blokart, hijs het zeil en laat je voortblazen over het strand. Dit is een perfect uitje vol adrenaline en avontuur voor een dagje uitwaaien met je vrienden of vriendinnen, tijdens een vrijgezellen dag, als uitdaging en teambuilding met je collega’s, met je sportieve familie of zelfs met een stoer kinderfeestje! Voordat je begint aan de race van je leven zetten we graag alles wat je wilt weten over deze activiteit nog even voor je op een rij.

Met deze informatie staat niets je meer in de weg. Hijs de zeilen, klaar voor de start…af!
Race de race van je leven met een van de blokart uitjes van 1001 Strandactiviteiten.

Bekijk hier alle blokart mogelijkheden in Nederland!

Wat is blokarten?

Met blokarten zeil je over het strand. Dit doe je in een karretje, ook wel kart genoemd, op 3 wielen (1 voor en 2 achter). Het karretje is voorzien van een zeil waarmee je de wind vangt en hierdoor ga je vooruit. En dat kan hard gaan, wel 60-70 km per uur. Maar omdat je laag bij de grond zit, ben je stabiel en val je niet gemakkelijk om. Sinds de uitvinding van de blokart in 1999 in Nieuw-Zeeland wint deze activiteit nog steeds aan populariteit.

Wat zijn de andere benamingen voor blokarten?

Blokarten wordt ook wel blowkarten, strandzeilen, landzeilen of strandkarten genoemd.

Hoe bestuur je een blokart?

Tijdens het blokarten bestuur je met je ene hand het karretje en met je andere hand bepaal je de stand van het zeil. Door het zeil aan te trekken/spannen ga je harder; laat je het zeil vieren dan minder je snelheid. Ook kun je tegen de wind inrijden om tot stilstand te komen. Met goede instructie heb je dit snel onder de knie.

Bij welke weersomstandigheden kun je blokarten?

Voor blokarten is wind nodig, dus op een windstille dag gaat het niet lukken. Je hebt minimaal windkracht 3 nodig om te kunnen blokarten. Als het zand te nat is na langdurige en recente regenval kan het zijn dat het zand te zacht wordt voor de karts (karretjes). Bij onweer kan het blokarten niet doorgaan in verband met de veiligheid van de deelnemers.

Kan er ook te veel wind staan om te blokarten?

Op een blokart kunnen verschillende soorten en formaten zeilen gezet worden, zodat je je goed kunt aanpassen aan de windsnelheid. Hoe harder de wind, hoe kleiner het zeil. Staat er een windkracht 7 of hoger dan wordt er gekeken of het door kan gaan. Dit heeft te maken met de windrichting en andere weersomstandigheden.

Kun je het hele jaar door blokarten?

Blokarten kun je in principe het hele jaar door doen. De meeste bedrijven die het blokarten aanbieden doen dit all year round. In de koude seizoenen zul je wel extra rekening moeten houden met de kou door je kleding aan te passen.

Waar kun en mag je blokarten?

Een blokart is geen wettig vervoersmiddel dus je kunt er niet mee over de openbare weg zeilen. Daarom is het strand bij uitstek de plaats om te blokarten. Op de volgende stranden is blokarten toegestaan:

 • Callantsoog
 • Camperduin
 • Castricum aan Zee
 • Egmond aan Zee
 • Hoek van Holland
 • IJmuiden
 • Kijkduin
 • Monster
 • Ouddorp / Brouwersdam
 • Rockanje
 • Scheveningen (alleen in rustige tijden)
 • Schoorl
 • 's-Gravenzande
 • Ter Heijde
 • Terschelling
 • Texel
 • Vrouwenpolder
 • Wijk aan Zee
Waarom mag je niet op alle stranden blokarten?

Sommige stranden zijn niet breed genoeg. Ook zijn er stukken strand uitgesloten door een verbod van de gemeente. Dit gaat meestal om drukbezochte zonnestranden.

Kan iedereen blokarten?

Blokarten is voor iedereen, van jong tot oud en je hebt het snel onder de knie. In 5 tot 10 minuten instructie leer je alles wat je moet weten om te kunnen blokarten en daarna rijd je zo weg.

Hoe oud moet je zijn om te mogen blokarten?

Voor het blokarten op de speciale kids karts moet je minimaal 8 jaar zijn. Je moet minimaal 14 jaar zijn voor het volwassen blokarten.

Is blokarten gevaarlijk?

Blokarten is niet gevaarlijk als je de instructies maar goed opvolgt en je het doet onder begeleiding van een ervaren instructeur. Deze geeft uitleg en houdt de randvoorwaarden en weersomstandigheden in de gaten. Verder draag je een helm en zit je in een gordel.

Heb je speciale kleding nodig voor het blokarten?

Sportkleding is niet nodig. Kleding die gemakkelijk zit is wel aan te raden en houd rekening met de wind en het seizoen waarin je gaat blokarten. Draag verder platte schoenen. Een helm krijg je op de locatie.

Mag je blokarten tijdens je zwangerschap?

Blokarten als je zwanger bent, wordt sterk afgeraden.

Contact

1001 Concepten

Sportlaan 12-A
4131NN Vianen

info@1001activiteiten.nl

KvK: 72883014
BTW: NL.85.92.72.734.B01